Nieuwe wegen voor Mariken

Mariken van Nieumeghen, wie kent haar niet? Van school, van een film, van een beeld. Maar wie kent haar verhaal? Mijn boek Nieuwe wegen voor Mariken vertelt het, in een nieuwe vorm. In poëzie, proza en beeld.

 

Ik kroop in de huid van Mariken, schreef een cyclus gedichten en bewerkte de vertelling. Jet Westbroek maakte illustraties, met het Marikenbeeld van Vera van Hasselt in Nijmegen als model. Mariken, het meisje dat zeven jaar met de duivel samenleefde en daarna tot inkeer kwam. Het verhaal is 500 jaar oud en behoort tot ons cultureel erfgoed. Toch is het ook een vertelling van nu. Trappen we niet allemaal in de val van de duivel? Verleiding, zonde en vergeving. De zoekende mens die net als Mariken meerdere malen moet vallen en opstaan om zichzelf echt te leren kennen.

 

De twaalf gedichten uit het boek zijn met de illustraties gedrukt op groot formaat, als rondreizende tentoonstelling waar elke organisatie uit de regio Nijmegen gratis gebruik van kan maken. Van school tot verzorgingshuis, van café tot bedrijfskantine. Inclusief de vertelling op locatie. In januari 2020 is deze reis van Mariken begonnen in de Ontmoetingskerk in Dukenburg. Voor het aanvragen van de rondreizende expositie kunnen mensen contact met mij opnemen.

 

Lees hier de recensie op Meander van Nieuwe wegen voor Mariken.

 

KwarTAALdichter

De eerste drie maanden van 2023 was ik kwarTAALdichter van BiblioPlus en De Kneep. Het gedicht Gaandeweg lees je hier.  

Lees meer

Nominatie voor Tintinnabuli

Mijn gedicht Tintinnabuli werd in september genomineerd voor de Plantage Poëzieprijs 2022. Een gedicht bij Spiegel im Spiegel.

Lees meer

Gedicht Pelgrim voor viering 750 jaar Stevenskerk

Eervol was het, de uitnodiging om een gedicht te schrijven voor de Stevenskerk.

Lees meer

Digitale versie van Zeerslag

Zeerslag heeft vanaf januari 2022 een digitale versie, met foto’s en schrijfoefeningen. Mijn geschenk voor jou, als liefhebber van taal en betekenis.

Lees meer

Een wonderprachtig dier

Deze poëziebloemlezing bevat 366 dierengedichten – een voor elke dag van het jaar. Op 7 september vind je mijn gedicht Het stamhoofd spreekt.

Lees meer

Binnenvaart in brons

Mijn gedicht Binnenvaart is gegoten in brons. De plaquette staat op een plek waar maritieme historie is geschreven, aan de dijk in Alblasserdam.

Lees meer

Dood gewoon gaan hemelen

Een bloemlezing met gedichten voor als je woorden zoekt. Er staan ook twee gedichten van mij in. Een zacht boek, een troostrijk boek.

Lees meer

Kinderpoëzie

Het gedicht Geheim schreef ik voor DICHTER. 20 Geloof. Vanaf 2019 sta ik in elk nummer van dit mooie tijdschrift van PLINT voor kinderen van 6 tot 106.

Lees meer

Ochtendgymnastiek

Mijn gedicht Ochtendgymnastiek staat op een ontbijtbord van PLINT. Ik gebruik het graag in cursussen én op de keukentafel.

Lees meer
Winkelwagen